Rodzaje krajalnic do wędlin i sera

Krajalnice do wędlin i sera to urządzenia, które stanowią nieodzowny elementy wyposażenia każdego współczesnego sklepu spożywczego. Obecnie większość klientów wybiera bowiem możliwość zakupu wędlin czy serów już w gotowych plastrach. Dostępne na rynku rodzaje krajalnic zaś zapewniają wygodne porcjowanie żywności według ich potrzeb. Jakie rodzaje tych urządzeń wyróżniamy i czym się one charakteryzują?

Zastosowanie krajalnic do wędlin i sera

Profesjonalne krajalnice, bez względu na rodzaj, to urządzenia niezwykle proste w obsłudze, które zostały zaprojektowane z myślą o tym, aby porcjowanie żywności w sklepach oraz punktach gastronomicznych mogło odbywać się szybko i sprawnie.

Obecnie krajalnice do wędlin i sera należą już do standardowego wyposażenia sklepów spożywczych. Większość klientów preferuje bowiem żywność taką jak wędliny czy sery w formie gotowych plastrów. Wówczas zakupiony produkt jest gotowy do spożycia i nie wymaga dodatkowego przyrządzania. Swoje zastosowanie urządzenia te z powodzeniem znajdują także w firmach cateringowych oraz różnego rodzaju punktach gastronomicznych.

Zalety profesjonalnych krajalnic

Urządzenia te mogą kroić pożywienie w plastry o określonej grubości, dostosowanej do wymagań klientów. Wielką zaletą krajalnic wysokiej jakości jest z pewnością ich ergonomiczny charakter. Przy minimalnym wysiłku użytkownika, wykazują one bardzo dużą wydajność pracy. Są również szybkie, niezawodne oraz bezpieczne w obsłudze.

Z uwagi na przeznaczenie krajalnic, kolejną ważną ich cechą jest łatwość utrzymania w czystości. Profesjonalna krajalnica posiada także odpowiednie zabezpieczenia przed przypadkowym uruchomieniem.

Krajalnice do wędlin i sera – rodzaje

Pośród dostępnych na rynku krajalnic profesjonalnych największą popularnością cieszą się krajalnice grawitacyjne, krajalnice półautomatyczne oraz w pełni automatyczne.

Krajalnice grawitacyjne podczas pracy wykorzystują zjawisko grawitacji, stąd ich nazwa. Na czym to polega w praktyce? Otóż podczas pracy na tych urządzeniach, dzięki zasadom grawitacji, nie ma konieczności dociskania żywności do ostrza w procesie krojenia.

Krajalnice półautomatyczne z kolei charakteryzują się większą szybkością i precyzją cięcia. Dlatego też świetnie sprawdzają się w miejscach, w których każdego dnia krojenia wymaga duża ilość produktów. Takie urządzenia doskonale sprawdzą się na działach sprzedaży wędlin oraz serów w dużych sklepach spożywczych, szczególnie zaś w supermarketach. W nich czas, poświęcany na krojenie wędlin oraz serów w plastry ma kluczowe znaczenie w kwestii jakości obsługi klientów.

A czym charakteryzują się krajalnice automatyczne?

Jak wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Iglootechnika, która dostarcza nowoczesne elementy wyposażenia dla sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych:

Krajalnice automatyczne to już wyspecjalizowane urządzenia krojące, przeznaczone do zastosowania w pełni profesjonalnego. Jak sama nazwa wskazuje, urządzenia tego typu działają w sposób zautomatyzowany. A zatem samodzielnie kroją żywność w plastry o odpowiedniej grubości, a następnie układają je w stosy. Ponadto krajalnice automatyczne można zaprogramować tak, aby kroiły z góry określoną liczbę plastrów. Doskonale więc sprawdzą się jako wyposażenie firm, będących dystrybutorami wędlin i serów oraz w kuchniach firm cateringowych czy innych punktów gastronomicznych, który zadaniem jest żywienie zbiorowe.

Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia?

Niezależnie od rodzaju krajalnicy przy wyborze tego urządzenia należy zwrócić uwagę na jego moc oraz wymiary. Aby krajalnica spełniała dobrze swoją rolę, musi być bowiem odpowiednio dobrana zarówno do stanowiska pracy, jak i zakresu obowiązków. Warto zwrócić uwagę również na dodatkowe akcesoria, gdyż mogą one zwiększać komfort użycia oraz jakość pracy wybranej krajalnicy.

śr. ocena 5 / głosów 5