Pieprz i sól – podstawa każdej kuchni

Każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał jakikolwiek posiłek wie, że nie może on obyć się bez odpowiednich przypraw. W sklepach znaleźć można ich mnóstwo, od tych powszechnie znanych, po najbardziej egzotyczne. Jednak żadna potrawa nie może obyć się od dwóch, znanych od wieków przypraw – pieprzu i soli. Udowadniamy, że są one podstawą każdej kuchni.

pieprz i sól

Skąd się wzięła sól?

Złoża soli są pochodzenia morskiego. Powstały przez suchy i gorący klimat, który panował w prawie całej Europie 250 mln lat temu. Wówczas woda morska zagęszczała się, a powstałe w wyniku tego roztwory soli opadały na dno, gdzie wpływała do nich morska woda i dochodziło do odparowywania soli. W ten sposób wzrastało stężenie, a w wyniku różnej rozpuszczalności substancji zawartych w morskiej wodzie powstawał kolejno wapień, dolomit i gips.

Sól była wymywana przez wodę morską najpierw z warstwy spodniej morskiego dna. W efekcie procesów tektonicznych dochodziło do nawarstwiania się piasku i stopniowego zmniejszania się odpływu gęstej wody. W ten sposób stężenie zaczęło wzrastać, a wraz z nim dochodziło do krystalizowania się soli kamiennej. Ten proces powtarzał się wielokrotnie przez wzrost poziomu wody w morzu spowodowany procesami geologicznymi.

Złoża soli w Polsce powstały około 225-210 mln lat temu w procesie parowania morza cechsztyńskiego, a najstarsze ślady eksploatacji soli ze słonych źródeł pochodzą z VII-VIII wieku p.n.e.

Skąd wziął się pieprz?

Pieprz czarny, czyli najczęściej stosowana odmiana pieprzu, pochodzi z południowo-wschodnich Indii. Aktualnie uprawiany jest w rejonach tropikalnych, w których panuje wilgotny i gorący klimat.

Pieprz był ceniony już w starożytnym Rzymie. Wówczas przypisywano mu właściwości lecznicze, ale także używano go jako przyprawy. Często stosowano go w połączeniu ze słodkimi potrawami. Podobno ulubionym przysmakiem Nerona był chleb z miodem i pieprzem. W Europie pieprz pojawił się w XII wieku i do dziś jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie.

Dlaczego sól i pieprz są podstawą każdej kuchni?

Choć obecnie mamy dostęp do wielu ciekawych przypraw, to jednak żadna potrawa nie może obyć się bez soli i pieprzu. W zasadzie wystarczą nam te dwa składniki, aby wzbogacić smak dowolnej potrawy. Dawniej przyprawy te były na tyle kosztowne, że ich posiadanie świadczyło o bogactwie. Teraz, na szczęście, sól i pieprz są na tyle niedrogimi przyprawami, że pozwolić może sobie na nie każdy. Co więcej, występują w różnych rodzajach, a każdy z nich ma inne właściwości – wyjaśnia nasz rozmówca

W sklepach spożywczych bez problemu znajdziemy teraz takie rodzaje soli, jak sól morska, jodowana, himalajska, a nawet cytrynowa. Z kolei pieprz może być czarny, zielony, biały lub mieszany. Wybór odpowiednich rodzajów soli i pieprzu zależeć powinien od waszych preferencji i potrzeb. Warto jednak wiedzieć, że najzdrowszą solą jest ta morska lub kamienna po procesie oczyszczania. Warto jednak używać jej rozsądnie – sól w zbyt dużych ilościach nie jest korzystna dla zdrowia.

śr. ocena 5 / głosów 1